Charakteristika

Vejčité až zakulacené, 8-10 cm dlouhé bobule. Slupka je hladká, pevná, barva žlutá, oranžovo červená nebo tmavě purpurová. Pod slupkou je měkká masitá a velmi šťavnatá dužina charakteristické jemně kyselé až trpce sladké chuti, která je přirovnávána k passion fruit a kiwi s nádechem výrazně aromatického rajského jablka. Četná měkká semena černé barvy jsou kruhovitě uspořádána v rosolovité oranžové až červené dužině, na příčném řezu jsou velmi dekorativně uspořádána jako dvě proti sobě směřující podkovy. Plody jsou velmi citlivé na otlaky a neměly by být dlouho skladovány. Slupka je trpká až velmi hořká., proto se před konzumací zpravidla loupe. Loupání usnadní krátké přelití plodů vroucí vodou, podobně jako u rajských jablek. Kyselost dužiny lze zmírnit tak, že se plody oloupou, rozkrojí, ze všech stran pocukrují a nechají přes noc v mírném chladu uležet.

Využití

Rajčenky se konzumují oloupané nebo se po rozkrojení vydlabou lžičkou (pozor: směrem ke slupce je hořkost dužiny výraznější). Tamarillo lze také promačkat v ruce a po rozříznutí či ukrojení stopky změklou dužinu vymačkat. Vychlazená a jemně pocukrovaná dužina je výbornou snídaní. Dodává zajímavou chuť kompotům i výrazným masovým směsím.

MŮŽETE VYZKOUŠET
  • Čatní s tamarillem
  • Kuřecí curry a tamarillem a koriandrem
  • Chřest s holandskou omáčkou s přidaným tamarillem
  • Tamarillo kompot
  • Boeuf bourguignon – hovězí maso, červené víno, česnek, cibulka, karotka, bylinky, tamarillo
  • Štrúdl s jablky a tamarillem
  • Ovocný nápoj z tamarilla rozmixovaného s cukrem a vodou
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI

Plody jsou bohaté na vitamin C, draslík a měď. Původem z východní Asie a jižní Číny, dnes se pěstuje i v Japonsku, Tchaj-wanu, Severní a Jižní Americe a Středomoří. Roku 1846 se dostaly první rostliny také do Evropy, původně jako okrasné.


JASFRESH, s.r.o.

Šumperská 438
787 13 Rapotín
Tel.: (420) 602 574 332
Email: expedice@jasfresh.cz
IČ: 03826325

Najdete nás na google map

Vaše zpráva

expedice@jasfresh.cz