Zelenožlutá až žlutooranžová třešnička velikosti a tvaru cherry rajčátka, obklopená papírově tenkým, měchýřovitě nafouklým zašpičatělým „uzlíčkem“ z usušeného okvětního kalichu, který má po uzrání šedozelenou barvu. Plody obsahují málo semen, která se konzumují spolu s dužinou. Bobule jsou šťavnaté, osvěžující, mají sladkokyselou, jemně svíravou, kořeněnou chuť a jejich jemné aroma vzdáleně připomíná velmi sladká cherry rajčátka a jahody nebo ananas. Nezralé plody mohou být jedovaté! Plod je zralý, jakmile lampiónovitý kalich kolem květu uschne a vypadá jako papír. Papírový obal poskytuje dobrou ochranu a není vhodné jej odstraňovat až do doby spotřeby, ve vlhkém prostředí však rychle plesniví. Před konzumací se křehké okolní lístky rozevřou a otočí „naruby“ směrem dolů od plodu – vznikne tak velmi atraktivní dekorace. Lístky se mohou také otrhat a pak je plod využit celý nebo rozkrojený napůl.
Konzumuje se nejčastěji v čerstvém stavu, kdy je využit její dekorativní vzhled – na sýrové nebo masové obložené mísy, na dezerty, k masovým pokrmům jako přízdoba nebo v salátech. Physalis se také podává vařený ve víně a sirupu, připravuje se z něj rosol či zavařenina (hladká slupka zamezuje proniknutí cukru, takže je třeba physalis předem několikrát propíchnout nebo rozpůlit). Bývá k dispozici i sušená.
Původem z Jižní Ameriky, pěstuje se převážně v subtropických oblastech, v jižní Africe, Keni, Kolumbii a na Novém Zélandu.
Šumperská 438 787 13 Rapotín Tel.: (420) 602 574 332 Email: expedice@jasfresh.cz IČ: 03826325