Plod je velký asi 10 cm, ve zralosti krémově žluté barvy s podélnými fialovými pruhy – žíháním. Barva, chuť a vůně je podobná medovým melounům či melounům cantaloupe. Zelenobílá až žlutooranžová dužina je šťavnatá a jemně nasládlá, s malými tvrdými semínky v dutině uprostřed plodu. Tvar plodu může být od kulatého po oválný či srdčitý, v závislosti na původu ovoce. Plody jsou velmi citlivé na otlaky, při pokojové teplotě však mohou nepoškozené plody vydržet i několik týdnů.
Konzumuje se většinou syrové, podobně jako meloun. Nejlepší je vychlazené. Pepino je vynikající také v ovocných i zeleninových salátech a v pečených i nepečených dezertech. Před tepelnou úpravou je třeba dužinu nakrájet a po několika minutách osušit.
Původem z oblasti And, především Kolumbie, Peru a Chile, pěstují se však i na Novém Zélandu a v Austrálii.
Šumperská 438 787 13 Rapotín Tel.: (420) 602 574 332 Email: expedice@jasfresh.cz IČ: 03826325