Oregáno lze poznat podle tvrdého načervenalého stonku, který nese menší ochmýřené lístky většinou sytě zelené barvy, která ale může být u některých kultivarů i velmi světle zelená až žlutá nebo dokonce bíle panašovaná nebo červená. Kromě oregána pěstovaného v zahradách najdeme u nás i planě rostoucí dobromysl, která ale nemá zdaleka takové množství aromatických látek jako šlechtěné kultivary. Vůně a chuť oregána je velmi podobná u nás hojně používané a pěstované majoránce. Oproti ní je ale oregáno o něco méně nasládlé a jeho vůně je silnější.
Využití oregána není omezeno jen na italskou kuchyni, najde místo všude tam, kde běžně používáme majoránku, ale i mnohde jinde. Oregáno lze kombinovat jak se zeleninou, tak s rybami a všemi druhy mas. Velmi dobře se hodí k tučnějším masům, do mletého masa nebo k jehněčímu a skopovému. Velmi tradiční a také nejznámější je jeho využití do těstovin a na pizzu. Konzumní částí jsou jemně nasekané čerstvé lístky. Pro delší skladování jsou vhodné sušené drhnuté listy. Dá se ale také mrazit a poměrně dlouho vydrží v lednici. Oregáno se používá také do směsí koření např. do některých druhů chilli směsí nebo do provensálského koření.
Oregáno pochází z mírného a subtropického pásu Evropy a Asie. V lidové medicíně se oregáno používá například při zánětech ústní dutiny, je vhodný při onemocněních dýchacích cest, uvolňuje křeče a je to silný antioxidant. Barvivo, které je obsaženo v nati, se dříve používalo k barvení ovčí vlny.
Šumperská 438 787 13 Rapotín Tel.: (420) 602 574 332 Email: expedice@jasfresh.cz IČ: 03826325