Slupka oválných plodů je žlutá, oranžová až červenofialová. Dužina je žlutá, růžová nebo červená s černými tvrdšími semeny. Chuť je podobná fíkům a hruškám, dužina se konzumuje včetně semínek. Plody jsou 8–10 cm dlouhé bobule s bradavčitými výrůstky, většinou opatřenými malými, sotva viditelnými trny, které se mohou při konzumaci snadno zapíchnout do pokožky rukou, do rtů nebo do sliznice jazyka a krku, proto je nutné jej před konzumací „obrousit“ hrubou stranou houbičky na nádobí (kterou pak již nepoužíváme k jiným účelům) nebo suchým hadříkem a velmi opatrně oloupat jako banán, obojí nejlépe v rukavicích. Plody se lépe loupou poté, co jsou několik hodin namočeny ve vodě.
Plody se konzumují nejčastěji syrové bez slupky, ale i tepelně upravené či v podobě džusů; alkoholických či osvěžujících nealkoholických nápojů; džemů (melcocha, queso de tuna, miel de tuna); přidává se do různých cukrovinek, do čajových směsí a vyrábí se z něj tekuté sladidlo.
Opuncie obsahuje sloučeniny, které znesnadňují vstřebávání tuků do těla. Původem z tropické Jižní Ameriky. Již před tisíciletími byla pěstována také v Mexiku, kde byly její plody před pěstováním obilí důležitou základní potravinou. Dnes je rozšířena v Austrálii a Středomoří, například ve francouzské Provence nebo v Itálii, v okolí Lago di Garda. Opuncie tvoří neproniknutelné křoviny a bývají proto používány jako živé ploty. Ze semen se vyrábí olej.
Šumperská 438 787 13 Rapotín Tel.: (420) 602 574 332 Email: expedice@jasfresh.cz IČ: 03826325