Charakteristika

8–15 cm dlouhé bobule, na příčném řezu hvězdicovitého tvaru, s voskovitou, lesklou, poloprůsvitnou slupkou. Barva je od světle zelené, přes světle žlutou až po sytě zlatožlutou. Dužina voní po jasmínu, je křupavá, křehká a šťavnatá, chuti jemně kyselé až sladké, podle druhu a zralosti. Její chuť je specifická, jablečně citrusová. Uprostřed jsou malá semena, která se mohou jíst spolu s dužinou. Zralá karambola je spíše žlutá, s jemným nádechem světle zelené barvy a světle hnědými žebry. Přezrálé plody mívají na povrchu hnědé flíčky. Plod se konzumuje nakrájený na plátky i se slupkou.

Využití

Konzumuje se nejčastěji čerstvá v exotických ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů. Lze ji také přidávat do teplých pokrmů.

MŮŽETE VYZKOUŠET
  • Salát s karambolou, avokádem, cibulkou a citronovou šťávou
  • Smažená rýže s karambolou, kuřetem a koriandrem
  • Grilovaná karambola s mraženým vanilkovým jogurtem
  • Kuřecí salát s karambolou a žlutými paprikami
  • Salát s karambolou, špenátem a avokádem
  • Polévka z karamboly a šalotky
  • Humrový salát s karambolou a černými fazolemi
  • Krevetový salát s dijonskou hořčicí a karambolou
  • Indická směs s karambolou, zázvorem a vínem
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI

Obsahuje antioxidanty, hodně vitaminu C, vápník, hořčík, fosfor a železo a má nízký obsah cukru. Pěstuje se v tropických a subtropických oblastech, především v jihovýchodní Asii, Kalifornii, jižním Pacifiku, Africe, Střední a Jižní Americe. Neměly by ji ve větším množství konzumovat osoby s vážnými ledvinovými obtížemi. Šťáva se používá také k čištění mosazi.


JASFRESH, s.r.o.

Šumperská 438
787 13 Rapotín
Tel.: (420) 602 574 332
Email: expedice@jasfresh.cz
IČ: 03826325

Najdete nás na google map

Vaše zpráva

expedice@jasfresh.cz