Obří plod (min. 25 cm v průměru a vážící několik kilogramů) je pokrytý tlustou drsnou kůrou olivově zelenožluté až hnědé barvy se silnými hranatými výstupky. Podíl jedlé části je však poměrně malý. Konzumujeme dužinu, která je rozdělena do světle žlutých segmentů, skrývajících vždy jedno velké semeno. Její konzistence je lehce gumovitá a při vysoké zralosti slizovatí. Tvar segmentů je mírně trojúhelníkovitý a na povrchu podélně zvrásněný. Vůně tohoto ovoce je velmi jemná, stejně jako chuť, která je nasládlá, osvěžující, podobná banánům, nektarinkám a vzdáleně připomíná žvýkačky Pedro. Jelikož trvanlivost vyloupaného jackfruitu je velmi omezená, je dobré skladovat jej v chladu.
V Indii se používá i do slaných jídel a často nahrazuje maso, což lze s úspěchem aplikovat ve vegetariánské gastronomii. Lze jej konzumovat i nezralý. Jí se syrový či tepelně upravený. Po uvaření ve slané vodě se konzumuje jako zelenina. Semena chuťově připomínají kaštany a mohou se jíst syrová, ale je také možné je péci nebo vařit jako fazole, případně konzumovat syrové.
Největší doposud sklizený plod vážil téměř 80 kg. Jackfruit obsahuje vysoký podíl vlákniny, a kromě řady vitaminů i významné množství vápníku a fosforu. Jeho plody jsou největším ovocem na světě, rostoucím na stromě. Pochází z jižní a jihovýchodní Asie, odkud se rozšířilo také do Afriky. V Indii je považováno za jídlo chudých.
Šumperská 438 787 13 Rapotín Tel.: (420) 602 574 332 Email: expedice@jasfresh.cz IČ: 03826325