Plody guave mají měkkou voskovitou slupku, jsou zprvu zelené, v plné zralosti žluté. Mají kulovitý až oválný tvar, povrch bývá hrbolatý a hořký, nebo naopak hladký, lesklý a sladký, hustě pokrytý tečkami. Smetanová dužina je bílá, žlutá až sytě růžová, s výraznou vůní podobnou citronu, ale méně agresivní. Uvnitř je mnoho kruhovitě uspořádaných malých hranatých semínek. Chuťově připomíná fíky a hrušky, v závislosti na druhu je velmi sladká nebo sladkokyselá. Dužina obsahuje hodně pektinu, má tedy spíše rosolovitou konzistenci. Semena se mohou konzumovat spolu s dužinou. Nezralé plody jsou zelené, plně dozrálé slámově žluté. Zralý plod se lehce poddá tlaku prstů.
Nejčastěji jsou plody konzumovány syrové, nakrájené na čtvrtiny se špetkou soli a pepře. Dále jsou používány pro přípravu dezertů, šťáv a rosolů (zde je především využit vysoký obsah pektinu ve slupce). Především z červené guavy se připravují omáčky, kde mohou sloužit jako náhražka rajských jablíček.
Patří mezi plody s nejvyšším obsahem vitaminu C (asi 5x více než citrony nebo pomeranče). Plody obsahují také cca 15 % cukrů, hodně vitaminu A a značné množství vápníku, fosforu a stopových prvků. Semínka jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny a vlákninu. Pochází ze Střední a severní části Jižní Ameriky, kde jsou její plody velmi oblíbené a hojně využívané. V současnosti se pěstuje i v dalších oblastech, například v Indii, jižní Africe a Středomoří.
Šumperská 438 787 13 Rapotín Tel.: (420) 602 574 332 Email: expedice@jasfresh.cz IČ: 03826325