Zelené plody oválného nebo vejčitého tvaru jsou pokryty tenkou voskovou kůžičkou s jemnými chloupky, kterou je možno konzumovat, ale častěji se fejchoa konzumuje loupaná. Dužina je krémové barvy, měkká a želatinová, jemně zrnitá. Střed plodu je plný malých semínek, která jsou měkká a jedlá. I po dozrání má fejchoa stále tmavě zelenou barvu. Fejchoa má mírně kyselou chuť připomínající směs lesních jahod, angreštu, kiwi a ananasu. Velmi sladce a výrazně voní. Nejlepší chuti dosahuje fejchoa ve stádiu vysoké zralosti, když je slupka poddajná a měkká. Plody jsou velmi citlivé na otlaky a v pokojové teplotě nevydrží příliš dlouho, lze je však uchovávat v lednici nebo i zmrazit.
Nejčastěji se fejchoa konzumuje čerstvá, samotná nebo v dezertech a ovocných salátech nebo tzv. smoothies, kdy je ovoce rozmixováno samotné nebo s přidáním ledové tříště, mraženého ovoce, medu či jogurtu. Vynikající je však také tepelně upravená jako náplň do sladkého pečiva. Lze ji také přidat do jogurtů, zmrzliny nebo čatní, z hodně zralých plodů se vyrábí velmi chutný džus. Po rozkrojení je dobré dužinu pokapat citronem nebo limetou, aby nezhnědla.
Původem ze subtropických oblastí Brazílie, Kolumbie a Argentiny. Dnes se nejvíce pěstuje na Novém Zélandě, Kalifornii a na pobřeží Středozemního a Černého moře.
Šumperská 438 787 13 Rapotín Tel.: (420) 602 574 332 Email: expedice@jasfresh.cz IČ: 03826325