Charakteristika

Tato bylina patří do čeledi hluchavkovitých, jejíž druhy se vyznačují vysokým obsahem silic a nalézají uplatnění jak v lékařství, tak v kuchyni. Bazalka má spíše světle zelené lesklé hladké listy rostoucí řídce na čtyřhranné lodyze. V závislosti na odrůdě mohou být listy ploché nebo lžičkovitě pohnuté směrem dolů, často i zvlněné. Rub listů je matnější a vypadá lehce ojínělý. Velikost listů se také značně liší v závislosti na odrůdě. Kromě zelenolistých odrůd se často využívají i odrůdy purpurové např. ('Purple Opaal') nebo ('Purple Ruffles'), které dodají jídlu barevnou pestrost. Květy bazalky jsou velmi nenápadné, většinou bílé nebo lehce narůžovělé.

Typická chuť a vůně bazalky je kořenitě nasládlá. Některé odrůdy se ale mohou vyznačovat i anýzovou a skořicovou ('Cinamonette') či citrónovou ('Lime') vůní a chutí, jiné odrůdy jsou zase znatelně sladší a hodí se proto spíše do ovocných salátů ('Blue Spice').

Využití

Tato bylina patří do čeledi hluchavkovitých, jejíž druhy se vyznačují vysokým obsahem silic a nalézají uplatnění jak v lékařství, tak v kuchyni. Bazalka má spíše světle zelené lesklé hladké listy rostoucí řídce na čtyřhranné lodyze. V závislosti na odrůdě mohou být listy ploché nebo lžičkovitě pohnuté směrem dolů, často i zvlněné. Rub listů je matnější a vypadá lehce ojínělý. Velikost listů se také značně liší v závislosti na odrůdě. Kromě zelenolistých odrůd se často využívají i odrůdy purpurové např. ('Purple Opaal') nebo ('Purple Ruffles'), které dodají jídlu barevnou pestrost. Květy bazalky jsou velmi nenápadné, většinou bílé nebo lehce narůžovělé. Typická chuť a vůně bazalky je kořenitě nasládlá. Některé odrůdy se ale mohou vyznačovat i anýzovou a skořicovou ('Cinamonette') či citrónovou ('Lime') vůní a chutí, jiné odrůdy jsou zase znatelně sladší a hodí se proto spíše do ovocných salátů ('Blue Spice').

MŮŽETE VYZKOUŠET
  • Toskánský salát Panzanella
  • Kuře na medu, pomerančích a bazalce
  • Losos s bazalkovou omáčkou
  • Gnocchi s bazalkovým pestem
  • Pečená rajčata s pórkem a bazalkou
  • Jednohubky s bazalkovým máslem
  • Krevety s dipem z kémového sýra a čerstvé bazalky
  • Husí paštika s bazalkou
  • Tradiční caprese (rajčata, mozzarella, olivový olej,čerstvá bazalka)
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI

Bazalka k nám přišla ze Středomoří, tradičně je využívána zejména v italské a francouzské kuchyni. V Itálii je dokonce považována za symbol lásky. Afričané tvrdí, že bazalka chrání proti škorpiónům, u nás se dá ale stejně dobře použít k odpuzení hmyzu. Navíc bazalka pomáhá proti stresu a proti pocitu úzkosti. Dále má pozitivní vliv na trávení, léčí nachlazení i bolesti v krku a stimuluje tvorbu mateřského mléka.


JASFRESH, s.r.o.

Šumperská 438
787 13 Rapotín
Tel.: (420) 602 574 332
Email: expedice@jasfresh.cz
IČ: 03826325

Najdete nás na google map

Vaše zpráva

expedice@jasfresh.cz